Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dişeti hastalıklarının dünada en yaygın görülen hastalıklardan birisi olduğunu belirtti. İyi bir bakım ve diş hekimi müdahalesi ile diş eti hastalığının durdurulabildiğine dikkat çeken Kızılkaya erken teşhis ve müdahalenin önemine değindi.
“Biz dişhekimleri dişeti kanamasını kırmızı alarm olarak tanımlarız ve diş eti kanaması olan kişilerin en kısa sürede diş hekimi kontrolünden geçmesi gerktiğinin önemini vurgularız. Erken müdahale edilen diş eti sorunları birçok hastalık gibi doğru teşhis ve tedavi planının uygulanması ile düzeltilebilmektedir” dedi.
1-Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizde kanama oluyor ise,
2-Dişlerinizde aralanma oluşmaya başladı ise,
4-Diş etlerinizde şişlik ya da hassasiyet oluşmaya başladıysa,
5. Diş etlerinizde çekilme oluşmaya başladıysa,
6-Dişlerinizin eskisinden daha uzun görünmeye başladığını düşünüyorsanız,
6-Ağız kokusu oluşuyorsa,
En kısa sürede diş hekimi kontrolne ihtiyacınız vardır dedi. Dişeti hastalıklarının belirtilerini sıralayan Dr. Sertaç Kızılkaya bu belirtilerin bulunması durumunda sıralanan şikayetlerden bir veya birkaçını hissediyorsanız dişeti hastalığının belirtilerine sahipsiniz demektirdedi. Diş etlerinizi korumak için harekete geçin ve hemen diş hekiminizle görüşün.
Ağzınızdaki sorun gerçekte sadece diş eti kanaması değildir. Diş eti hastalığı ilerlediğinde dişlerinizin kaybına kadar giden sorunlar yaşarsınız. Alışılagelmişin dışında dişlerinizde belkide hiç çürük oluşmadan dişlerin sallandığını ve köklerde iltahap oluştuğunu farkedersiniz. Bu rahatsız edici enfeksiyon nedeni ile dişleri çektirmek zorunda kalabilirsiniz. Diş eti hastalığı ancak erken teşhis ve tedavi sonrası iyi bir ağız bakımı ile ortadan kaldırılabilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ve sizin günük yapacağınız diş bakımı sayesinde dişlerinizi daha uzun süre kullanma imkanınız olacaktır. Periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmadan yaptırmanız dişlerinizi çevreleyen diş eti ve kemik dokusunun bakteriler tarafından istilaedilmesine fırsat verilmemesi anlamında zaruridir.
Diş eti hastalığı aşamaları arasındaki süre kişiden kişiye farklılık gösterir. Kalıtımın ve diş fizolojisinin yanı sıra tükürüğin içerisinde bulunan kimyasallar ve tükürüğün akışkanlığı bile bu farkı oluşmasına sebep olabilmektedir. Diş eti sorunu yaşayan bireylerin istisnasız her 6 ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolüne gitmeleri ve gerekiyorsa periodontal başlangıç tedavisi veya membran greft uygulama gibi ileri diş eti cerrahisi işlemlerini uygulatmaları gerekmektedir.
Zamanında müdahale edilemedinde diş etinde enfeksiyon ilerler ve altındaki alveol kemiği adı verilen dişlerin ağız içerisinde kalmalarını salayan kemik dokusunda hasar meydana gelir. Kemik seviyesinde meydana gelen bu kayıpları gidermek çoğu zaman mümkn olamamaktadır. Ancak bazı özel durumlarda kemik defektinin durumuna ve ağız içi muayene bulgularına göre kemik grefti uygulaması hekim tarafından uygn görülebilir. Burada kullanılacak kemik tozu malzemesi fiyatı nerede ise cerrahi işlemin ücretinden daha yüksek olabilmektedir. Bu ileri periodontal cerrahi işlem için ödemeniz gereken tutar dişlerinizin ömrünü bir miktar daha uzatmak içindir. Unutmamalısınız ki diş bakımını ihmal ettiğinizde diş eti sorunları ve kemik kaybı problemleri tekrarlayacaktır.
Diş kayıplarında kurtarıcı olarak bilinen implant tedavileri için, dişlerin çekiminden sonra ağızda kemik hacmi bulunması gerektiğini belirten Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya periodontal sorunlar ile diş kaybedilen dişlerin ardından kemik hacminde önemli kayıplar gözlemlediklerini ve çok ilerlemiş vakalarda dişlerin kaybından sonra implant uygulaması için ihtiyaç duyulan kemiğin bulunamayabildiğini belirtti.
Bu durumda da vucudun başka bölgedinden kemik grefti veya diğer ileri cerrahi işlemler ile müdahalenin zorunlu olabildiğine değinen Kızılkaya sürekli diş hekimi kontrolünün vazgeçilmemesi gereken bir öneyici unsur olduğunu belirtti.