Sayfa İçeriği
İmplant diş denildiğinde ağız içerisinde eksik olan dişlerin fonksiyonlarını kişiye tekrar kazandırmak amacıyla yapay diş uygulamaları akla gelir.İmplantlar ile ilgili konunun uzmanı Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan aldık. Kızılkaya bize implant vidalarının titanyum malzeme ile üretildiğini söyledi ve şöyle devam etti. İmplantlar diş kökü gibi silindiriktir ve kemik ile tutunması için vida şeklindedir. Vida biçiminde olması aynı zamanda yüzeyin kemiğin ile olan alanının artmasına ve tutuculuğun daha iyi olmasına sebep olur.
Diş Çekimi ve İmplant
Diş çekildikten sonra sadece çiğneme fonksiyonu azalmaz. Konuşmada olumsuz etkilenir. Diğer taraftan estetik görünüm problemleri de ortaya çıkar. İşte tam da bu nedenlerle dişiyi taklit eden implant uygulaması devreye girer.
İmplant yapımı ile kaybedilmiş dişler yerine koyulur. Bu sayede onların işlevleri de yeniden kazanılmış olmaktadır.
- Çiğneme ve öğütme
- Estetik görünüm
- Konuşma sırasında seslerin doğru çıkarılması
İmplant uygulaması günümüzde ihtiyaçlara çok iyi cevap veren ve güvenli bir tedavi olmuştur. Bu nedenle de haklı bir üne sahiptir.İmplantlar üzerine yapılan diş kaplama köprü ve protezleri klasik uygulamalar ile karşılaştırıldığında çok daha kullanışlı, sağlam ve estetik sonuçlar vermektedir. Özellikle implant üzeri sabit diş kaplama ve köprüleri nerede ise kendi dişiniz gibi kullanabildiğimiz diş hekimliği uygulamalarıdır.
İmplantları Diş köprüsü alternatifi, hareketli diş protezi alternatifi olarak düşünmek gerekir. Diş köprüsü nde boşluğun önü ve arkasındaki dişlerin kesilmesi gerekir. Oysa eksik diş bölgesinden sadece bir implant koyarak diğer dişlere hiç müdahale etmeden boşluğu doldurmak mümkün olabilmektedir. Bu özelliği ile implantlar ön plana çıkar. Bu sayede de sıklıkla tercih edilen bir tedavi olurlar. İmplant uygulaması sayesinde eksik dişin komşuluğun da bulunan bir yerde dişler kesilmemiş olur.
İmplant Ne Zaman Uygun?
İmplant yapımı öncesinde hastanın detaylı bir anamnezi alınır. Anamnezden kasıt herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığıdır. Kan sulandırıcı kullanımı kemik erimesi değerlendirilir. Eksik diş bölgesinin implant uygulaması için uygunluğu kontrol edilir. Gerekirse ağız modelleri alınır diş röntgeni veya diş tomografisi çekilir. Bu sayede implant yapılması planlanan bölgede kemiğin durumu milimetrik olarak incelenir ve doğru bir tedavi planlaması yapılabilir.
İmplant uygulanması öncesinde Yapılacak analizler ve değerlendirmeler implant başarısı için son derece kıymetlidir.
İmplant uygulanan vakalar.
- Bir diş eksik ise ve Eksik dişin ön ve arkasındaki dişler sağlam ise onlara zarar vermeden boşluğa implant uygulaması yapılarak üzerine tek bir kaplama yapılır. Ancak diğer dişlerin üzerinde büyük dolgular, yapılmış kanal tedavileri veya devrilme gibi problemler var ise klinik olarak değerlendirilir ve implant mı diş köprüsü mü kararına diş ekimi vererek sizinle paylaşırız.
- Büyük ve azı dişlerin olmaması durumunda kullanılır. Ağzın en arka bölümlerinde bir veya daha fazla implant ile sabit bir köprü oluşturulabilir. Bu şekildeki vakalarda protez de uygulanabilir fakat protezler hareketli ve daha kaba oldukları için kullanımları zordur.
- Alt çenede tüm dişlerin olmadığı durumlarda da diş implantı tedavi yöntemi oldukça başarılı bir uygulamadır. Alt çenede ön bölgeye yerleştirilen en az iki ya da daha fazla implant tedavisi ile hem doğal görünümüne çok yakın yapay dişler elde edilir, hem de dişler tüm fonksiyonlarını rahatlıkla gerçekleştirebilirler.
- Uzun dişsiz boşluklarda bu yöntem rahatlıkla kullanılabilir. Dişsiz bölgenin uzun olduğu durumlarda uygulanan sabit köprü alan uzun olduğu için kişilere kullanımda sorunlar çıkarmaktadır, fakat bu şekilde dişsiz bölgenin uzun olduğu vakalarda bir ya da daha fazla implant ile daha sağlam ve kullanımda sorun çıkarmayan yapay dişler uygulanmaktadır.
- Diş olmayan alt ve üst çenelerde kullanılabilir. Kemik erimesi olan durumlarda çene kemiğinin de hacminde bir azama olur. Bu durum ileri düzeylere taşındığında hasta protezlerini kullanamaz hale gelir. Bu yüzden bu gibi durumlarda alt ve üst çeneye en az ikişer implant yapılır, daha sonra protez dişler implant tabakasının üstüne takılarak sabitlenir. Hasta çiğneme ve konuşma fonksiyonunu kaybetmeden yaşantısına devam eder.
İmplant İçin Sakıncalı Durumlar:
- Aşırı miktarda sigara tüketen kişiler için implant uygulaması tercih edilmez. Çıkabilecek sorunları bilenlere ve kabul edenlere implant uygulaması yapılabilmektedir. Sigara vücutta olduğu gibi implant ve çevre dokularında da enfeksiyondan oluşmasına uygun bir ortam yaratır.
- Şeker hastaları; Kontrol altında olmayan şeker hastaları İmplant yapımında risk teşkil eden gruplar arasındadır. Şeker hastalarında uygulanan tedavi de dokulardaki tahribatın geç iyileşmesine ve enfeksiyon riskinin artmasına sebep olmaktadır. Şeker hastalarına İmplant tedavisi uygulanırken, diğer tüm operasyonlarda olduğu gibi açılan kesiler küçük tutulmaya çalışılır. Tedavinin uygulanmasının ardından da şeker hastalarının periyodik olarak diş kontrollerine gitmeleri gerekmektedir.
- Yüksek tansiyonu olan hastalar implant uygulaması öncesinde tansiyonlarının kontrol altına alınması istenir. Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi yüksek tansiyon problemi olan hastaların implant uygulamalarında da kanama riski daha fazladır.
- Kalp rahatsızlığı olanlar; Diş hekimi kardiyoloji ya da kalp damar cerrahis, Uzmanı ile görüşerek yapacağı işlemi anlatır ve uzman onayı alındıktan sonra işlemler yapılabilir.
- Kan pıhtılaşma Problemi olan hastalar için cerrahi işlemler uygun olmaz.
- Kemoterapi ve Radyoterapi görenler; Kemoterapi ve radyoterapi gören kişilerin vücut dirençleri zayıf olur. İmplant tedavisi esnasında ya da sonrasında enfeksiyon kapma riskleri fazla olur. Bu nedenle bu implant uygulaması genellikle tercih edilmez ve uygulanmaz. Tedavi sonlandıktan sonra genel sağlık durumu iyi ise onay alınarak implant diş uygulaması yapılabilir.
- Alveol kemiğinin ince olduğu durumlar; İmplant tedavisi çene kemiği içerisine uygulandığı için kemik hacmi son derece önemliydi. Yeterli kemik bulunmayan hastalar için kullanılabilecek dikey ve yatay azdırma yöntemleri vardır. Bu işlemler ileri cerrahi işlemler oğlu kesin sonuç alınacağı garanti edilemezler.İleri cerrahi teknikle uygulanarak kliniğimizde sinüs yükseltme ve kemik kalınlığı arttırma işlemleri uygulanabilmektedir. Çene yapısının tedaviye uygun hale getirilmesi işlemi yapılabilmektedir.
İmplant Diş Uygulamasınında Avantajlar
- İmplant tedavisi diğer yöntemlere göre çok daha sağlam ve güvenilir bir yöntemdir.
- Herhangi bir dişten destek alınmadan tek başına uygulandığı için diğer dişlere zarar vermez.
- Doğal diş görünümünde olduğu için kişinin ağız ve diş yapısında herhangi bir bozulmaya sebep olmaz. Kanal, köprü gibi diğer tedavilerde dişin yapısı bozulduğu için görsel olarak bozulmalar olur fakat bu yöntemde böyle bir sıkıntı olmamaktadır.
- Çiğneme fonksiyonunu tam olarak yerine getirebildiği için kişilerin her istediklerini yemelerine olanak tanır. Kaplama ya da dolgu yapılan dişlerde sert gıdalar tüketmek kişileri biraz da olsa tedirgin eder. Çünkü kırılması ve tekrar bir tedavi uygulanması ihtimali çok yüksektir.
- Kişilerin dişlerinin tam ve estetik açıdan güzel dişlere sahip olması özgüvenlerinin de yükselmesini sağlar.
- Diğer tedavi yöntemlerinin kullanım sürelerine göre İmplant tedavisi ile yapılan dişlerin ömürleri çok uzundur. Hatta bazı firmalar ve hekimler ömür boyu yaptıklara dişlere garanti verebiliyorlar.
- Tedaviden sonra dişlerin temizliği kolay yapılır. Diğer dişlerden bir farkı olmadığı için İmplant tedavisi ile yapılan dişleri temizlerken de aynı yöntemler kullanılabilir.
- Konuşma, gülme gibi günlük işlemleriniz sırasında davranışlarınızı kısıtlamanıza gerek kalmadan rahatça günlük yaşantınızı geçirmenizi sağlar.
İmplantın Yapım Aşamaları
- İlk muayene; diş hekimi tarafından yapılan muayene de hastanın implant tedavisine uygun olup olmadığına bakılır. Hastanın başka rahatsızlıkları var mı bunlar tespit edilir. Hastanın farklı rahatsızlıkları ya da tedaviye engel olabilecek durumları varsa hekim bunlar ile ilgili çalışmaları yapar.
- Çene kemiğinin durumu ve uygulanabilirlik; Panoramik röntgenler sayesinde çene kemiğinin durumuna bakılır. Tedavi uygulanacak olan alandaki kemik yoğunluğu ölçülür. Hekim hasta için kullanılacak en uygun implant tercihini yapar.
- İmplantın yapılması; Dişetinde açılan kesik ile çene kemiğine ulaşılır. İmplantın boyutunda çene kemiğine delik açılır ve implantın vidalanması sağlanır. Bu işlemden sonra implantın çene kemiğine kaynama süresi kadar beklenir. Bu süre kişiden kişiye değişebilmekle beraber ortalama 1–3 ay arasındadır.
- Protezlerin Hazırlanması; İmplantlar çene kemiğine kaynadıktan sonra protezlerin hazırlanması gerekir. Hastadan alınan ölçüler ve dişin diğer dişlerin rengine uygun olması için renk belirlemesi yapıldıktan sonra, protezler özel laboratuarlarda kendi dişlerinize uygun olarak özel bir şekilde hazırlanır.
- Son aşamada ise hastanın ölçülerine göre özel olarak hazırlanan protez dişler kemik üzerindeki implant üzerine vidalanarak ya da yapıştırılarak güzel bir şekilde oturtturulması sağlanır. Bu işlemle birlikte hastanın implant tedavisi tamamlanmış olur. Diş hekimi tedavi sonrasında hastaya yapılması gereken ve yapmaması gereken söyleyerek hastaya tavsiyelerde bulunur, mutlu ve memnun bir şekilde hastayı muayenehaneden gönderir
İMPLANT SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
ESTETİK DİŞ İÇİN ZİRKONYUM KAPLAMA MI LAMİNATE VENEER DİŞ Mİ?